Regulament Intern

 

REGULI GENERALE:

 

 

1. ETICHETĂ, RESPECT ŞI BUN SIMŢ: Acordă respect tuturor și nu uita să saluţi şi să mulţumești ori de câte ori este nevoie.

 
2. FĂRĂ ACCIDENTĂRI: Antrenamentul nu trebuie să ducă la accidentarea nimănui (nici a ta, nici a colegilor tăi)! Respectă-ţi partenerul de lucru şi ai grijă să nu-l răneşti. Ţine minte în permanenţă că persoana cu care te antrenezi îţi oferă propriul său corp pentru ca tu să avansezi, să te antrenezi şi să înveţi. Același lucru îl vei face şi tu, ştiind că şi acesta la rândul său va avea grijă să nu te accidenteze. Conştientizarea acestui fapt trebuie să conducă la concentrare și atenție maximă pe tot parcursul antrenamentului.

 

3. ASCULTĂ ŞI RESPECTA INSTRUCŢIUNILE SENSEI-ULUI: Este obligatoriu ca în permanenţă să urmezi întocmai instrucţiunile date de Sensei și să nu faci alte exerciții decât cele stabilite de Sensei. În acest fel vei evita şi accidentările. Nu uita că tehnicile pe care le învățăm sunt de luptă - ceea ce înseamnă că dacă nu te concentrezi ai şanse să te accidentezi. Chiar şi o simplă neatenţie la o cădere te poate răni sau poate accidenta un alt coleg.

 

4. ACTIVITATEA DIN DOJO = AIKIDO: În Dojo se vor face doar arte marţiale şi nimic altceva: antrenamente de aikido, budo, exerciţii fizice, exerciții de respiraţie, etc - toate coordonate de Sensei (sau în lipsa acestuia de Senpai). Tatami nu este locul potrivit pentru nicio altă activitate (precum întreceri sau concursuri, pariuri, certuri, începerea de relaţii amoroase etc.).

 

5. ATENȚIA: Pe Tatami fii mereu atent şi concentrat la ceea ce ai de făcut. În plus, păstrează-ți o ţinută corectă, marţială, demnă, indiferent de oboseală şi nu te lăsa sustras de ce se petrece în jur. Încălzirea precum şi restul antrenamentului trebuie făcute conştientizând fiecare mișcare, dând dovadă de multă seriozitate şi sinceritate. 
 
6. IGIENA: Ai grijă să fii curat, cu unghiile tăiate şi părul strâns (în caz că este lung). Îmbrăcămintea - respectiv kimonoul - să fie şi el curat.

 

7. FĂRĂ ACCESORII: Nu vei purta pe tatami obiecte suplimentare ornamentale (lănţişoare, brăţări, inele, cercei sau orice alt gen de podoabe) indiferent de materialul din care sunt făcute. Ele pot duce la accidentarea ta sau a colegilor!

 

8. EGALITATE: Pe tatami toţi elevii sunt priviţi la fel de către Sensei, toți având aceleaşi drepturi şi aceleași obligaţii. În ceea ce privește însă actul decizional, gradul cel mai mare are ultimul cuvânt de spus. Elevul care nu dorește să respecte aceste reguli, are dreptul de a renunța oricând la antrenamente și de a pleca (definitiv).

 

9. PUNCTUALITATE: Cine întârzie - nu va intra pe tatami decât cu acordul Sensei-ului. În cazul începătorilor (centurilor albe) care ajung după ce a început încălzirea, aceștia nu vor mai fi lăsaţi să intre pe tatami deloc în acea zi. Motivația e simplă: încălzirea constă în multe exerciții și mișcări specifice care necesită un anumit timp pentru a fi învățate. Un începător (centură albă) nu a deprins încă toate aceste exerciții pentru a face încălzirea de unul singur (nesupravegheat / neîndrumat). Și cum toți ceilalți sunt deja prinși în încălzirea condusă de Sensei, nu are cine să se ocupe de cel care a întârziat... Practic el ar trebui să o facă de unul singur... Drept urmare, există riscul de a face o încălzire incompletă sau incorectă, ce ar putea conduce la accidentarea sa ulterioară, în timpul antrenamentului. 

 

10. COSTUMAŢIE: Elevii vor intra în Dojo numai în kimono şi cu papuci, iar pe tatami desculţi. Excepţii temporare pot fi acordate începătorilor care vor putea intra pe tatami şi în trening.

 

11. FĂRĂ VORBE: Pe tatami se lucrează - nu se vorbeşte. În timpul antrenamentelor vorbitul trebuie limitat pe cât posibil!

 

12. FĂRĂ ZGOMOT INUTIL: Cu excepţia zgomotelor specifice din timpul antrenamentelor, în Dojo nu se va face zgomot inutil. Singurele strigăte vor fi cele de Kiai.

 

13. SCHIMBATUL HAINELOR: Pe cât posibil nu se va folosi Dojo pentru îmbrăcare sau dezbrăcare. Aceste acţiuni se vor desfăşura în vestiar.

 

14. IEŞIRILE DE PE TATAMI: Ca regulă generală - nu părăsi tatami în timpul antrenamentului decât în cazuri extreme şi niciodată fără înştiinţarea şi acordul Sensei-ului. Orice ieşire îi poate deranja pe ceilalţi, putând fi văzută ca lipsa de respect. Vino pregătit la antrenament, în aşa fel încât să-ţi poţi stăpâni pe cât posibil setea, foamea şi diversele nevoi până la sfârşitul lecţiei. În cazul unor antrenamente foarte intense pe căldura mare, Sensei va acorda în general pauze pentru apă atunci când va considera că e necesar. Dacă ai totuşi o problemă în timpul antrenamentului - cere-i voie lui Sensei să ieşi de pe tatami (fie pentru a face o pauză de câteva minute sau pentru a întrerupe antrenamentul în acea zi).

 

15. SALUTUL:  Salutul are atât rolul de a saluta, c
ât
 și rolul de a mulțumi. 
- Salută ori de câte ori intri sau ieşi de pe tatami. În plus, dacă Sensei este pe tatami, nu vei intra/ieşi fără acordul acestuia. 
- Salută ori de câte ori intri sau ieşi pe uşa Dojo-ului.
- Salută ori de câte ori începi sau sfârşeşti un exerciţiu cu un partener.
- Salută ori de câte ori Sensei ţi-a adresat nişte cuvinte/explicaţii.
- Salută către Sensei ori de câte ori acesta intră sau iese din Dojo.

 

16. FĂRĂ TELEFOANE: Opreşte telefonul mobil în timpul antrenamentelor! Dacă ai uitat să-l opreşti şi începe să sune - nu răspunde fără permisiunea Sensei-ului. Nu ieşi de pe tatami fără permisiune, chiar dacă vrei doar să închizi telefonul. Excepţie: în cazul în care aştepţi un telefon important, discută această problemă 
cu Sensei înainte de a începe antrenamentul 
şi atunci se va face excepţie în cazul tău.

 

17. FĂRĂ GUMĂ DE MESTECAT: este periculos să faci efort fizic cu ceva în gură (fie gumă, bomboană sau orice altceva) - există riscul de a te înneca! În plus, a mesteca gumă în timp ce Sensei îti explică ceva denotă lipsă de respect din partea ta.

 

18. FĂRĂ FUMAT: Fumatul în Dojo este strict interzis! Atât în timpul antrenamentului, cât și în afara lui. Același lucru și în ceea ce privește băuturile alcoolice sau drogurile. De asemenea, ar fi de apreciat ca fumătorii să se lase de acest obicei dăunător sănătăţii, după înscrierea la antrenamentele de Aikido.

 

19. CHEIA SUCCESULUI: Pentru a progresa trebuie sa fii perseverent. Cheia succesului este REPETIȚIA. Repetă mișcările cu seriozitate pentru ca mintea și corpul tău să le poată învăța și asimila eficient. Totodată fii modest şi ai răbdare!

 

20. DREPTURILE ELEVULUI: Orice elev poate alege să participe la antrenamente și să respecte toate aceste reguli și să asculte de instructor pe tot parcursul antrenamentului, sau poate alege să nu participe deloc.