Morihei Ueshiba - Fondatorul Aikido

ueshiba18
 
 
O-Sensei Morihei Ueshiba
(1883 - 1969)

 

 

"Eu nu am duşmani. Respir odată cu cerul şi cu pământul. Universul este în interiorul corpului meu. Când iau sabia, sabia şi cu mine suntem unul şi acelaşi."

 

"Dacă eşti viu, ai acces la secretele veacurilor, pentru că adevărul universului sălăşluieşte în fiecare fiinţă umană."

 

 

 

Morihei Ueshiba este cunoscut pretutindeni în lume ca fondatorul Aikido-ului, cea mai sprirituală şi iluminatoare dintre artele marţiale moderne. Imaginea venerabilului maestru înalt de numai 154 cm, care dobora fără efort un sportiv masiv, este familiară. Ueshiba este cunoscut de practicanţii de Aikido ca O-Sensei ("Marele Învăţător").


Acesta s-a născut pe 14 decembrie 1883 în Tanabe - Japonia, într-un sat de pescari şi fermieri din districtul Kii, actuala prefectură Wakayama, în inima unei regiuni în care îşi au originile cele mai vechi rădăcini ale misticismului japonez. Acest district, cunoscut sub numele de Kumano, era considerat "poarta catre Dumnezeu". Morihei era astfel înconjurat, de la naştere, de o ambianţă ce palpita de prezenţa divinităţii, a supranaturalului şi misteriosului. A fost al patrulea şi singurul băiat din cei cinci copii ai lui Yoroku Ueshiba, un fermier care poseda circa două hectare de pământ. Tatăl său era o persoană foarte respectată în comunitate, făcând parte din Consiliul local de mai bine de 20 de ani. Mama sa - Yuki Hokawa - era descendenta unei familii de proprietari de terenuri cu ascendenţă nobilă.

 

Ca urmare a naşterii sale premature, Morihei a fost un copil fragil, de timpuriu manifestând o atracţie deosebită atât către ştiinţe esoterice cât şi cele exoterice. În primii ani ai copilăriei, Morihei a fost un copil destul de slab şi bolnăvicios, având mereu tendinţa de a sta în casă în loc de a ieşi afară cu ceilalţi copii. Deoarece băiatul devora sute de cărţi de factură foarte variată, fiind în special atras de matematică şi fizică, în jurul vârstei de şapte ani Morihei a fost trimis la Jizadera - o şcoală locală a templului sectei Shingon, unde se studiau clasicii chinezi, sub îndrumarea preotului. Plictisit de textele seci şi moralizatoare confucianiste, Morihei l-a rugat pe preotul Shingon să-i povestească din legendele miraculoase ale lui "En no Gyoja" şi "Kobo Daishi", şi să-l înveţe ritualurile esoterice Shingon, tehnicile de meditaţie şi incantaţiile secrete. Budismul Shingon utiliza metodele tantrice de antrenament şi senzualitate ale artei, muzicii şi al propriului corp pentru a aduce iluminarea chiar din timpul acestei vieţi.

 

Văzându-l atât de marcat de lumea spirituală şi pentru a contraataca starea visătoare a fiului său, Yoroku a început să îi spună poveşti despre străbunicul lui - "Kichiemon" - care se spune că ar fi fost unul dintre cei mai puternici samurai în zilele lui. Având în vedere şi fizicul insuficient dezvoltat şi temperamentul nervos al fiului său, Yoroku l-a încurajat pe Morihei să participe la antrenamente de lupte sumo, la alergare si înot. Băiatul s-a alaturat şi expediţiilor locale de pescuit, devenind rapid un bun mânuitror al harponului. Sub privirea atentă a lui Yoroku şi a unui profesor de la şcoala ce a început să se intereseze în mod special de neobisnuitul copil, Morihei şi-a modelat treptat corpul. Conştient de puterea sa potenţială, baiatul visa să se transforme într-o bună zi în cel mai puternic om din lume. Şi-a călit pielea făcând zilnic duşuri cu apă rece ca gheaţa şi rugându-şi prietenii să arunce în el cu castane în coajă. Puterea lui a crescut atât de mult, încât era chemat să care în spate copiii bolnavi spre oraşul cel mai propiat, la aproape 80 km distanţă, pentru îngrijire medicală. Necesitatea de a dobândi putere i-a fost întărită într-o noapte, când tânărul a fost martor la lupta tatălui său cu un grup de bătăuşi trimişi de rivalii săi politici.

 

 

Pagina următoare   >>>   | 2 | 3 | 4 |