Intrebari frecvente

1. Pot să asist la un antrenament?

       DA! Chiar recomandăm acest lucru! Asistând la un antrenament îți poți face foarte rapid o părere dacă îți place sau nu această artă. Văzând cu ochii tăi ce se face la antrenamente te va ajuta să te hotărăști dacă Aikido este potrivit pentru tine sau nu... În același timp, venind la sală, vei putea sta de vorbă cu instructorul și îi vei putea pune întrebări pentru a te informa și mai bine în legătură cu activitățile clubului și despre Aikido în general.
2. Sunt cumva prea în vârstă pentru a mă apuca de Aikido?
       NU! Aikido se poate practica la orice vârsta. Nu este niciodata prea târziu sa o apuci pe o astfel de cale. Iar primul pas este întotdeauna cel mai greu: înscrierea într-un club si începerea antrenamentelor... Ai nevoie doar de putina hotarâre pentru a putea face acest pas important. Nu va exista niciodata suficient de mult timp liber pentru a te determina sa practici o arta martiala. Timpul (liber) exista numai în masura în care vrei sa ti-l faci. Acest lucru tine doar de dorinta si hotarârea fiecaruia în acest sens.
       Noi te sfatuim sa faci acest pas... Nu ai ce pierde si nici ce regreta! Ai numai de câstigat. S-ar putea spune ca fiecare zi traita în care nu ai învatat ceva nou, este o zi pierduta... În acelasi timp, nu are rost sa regreti acum ceea ce nu ai facut în trecut. Vino la Aikido acum: saptamâna aceasta... cu prima ocazie! Si vei descoperi noi laturi ale vietii! Ziua de azi nu se mai întoarce. Macar nu o pierde si pe cea de mâine...
       Revenind însa la întrebare, repet: vârsta nu este un criteriu de a renunta la ideea de a practica Aikido! Nu te întreci cu nimeni altcineva, în afara de tine însuti. Mergi înainte, urmând sloganul: azi trebuie sa fiu mai bun ca ieri. Si daca reusesti asta, esti sigur un învingator! Aikido nu ar trebui sa fie o preocupare doar de un an, doi, trei... Ideal ar fi sa devina un mod de viata, o preocupare permanenta.
       Singurul amendament la cele spuse mai sus (si conditie esentiala pentru înscriere) este avizul medicului, care este necesar fiecarui practicant, din motive obiective: existenta lui este impusa cluburilor sportive de legislatia în vigoare din Romania.
3. Pot sa aplic cu succes tehnicile de Aikido în viata reala (pe strada)?
       DA! Chiar cu "prea mult succes"... adica - ATENTIE! Tehnica poate fi distrugatoare daca este orientata în acest sens. Dar tinând cont de principiile aikido-ului, conflictul ar trebui evitat, iar daca situatia nu se poate rezolva pe cale amiabila vom putea recurge la tehnici de lupta, ținând însă cont atât de etica și filosofia Aikido, precum și de legislația în vigoare cu privire la autoapărare. Însă, dacă ar fi sa elaboram mai departe raspunsul, ar trebui sa adaugam faptul ca totul depinde de nivelul real la care ai ajuns (nu neaparat al gradului detinut...) si de experienta acumulata în acest sens, atunci când vine vorba de un atac real... Atentie mare la acest aspect! Nu va pacaliti singuri! Nu va amagiti cu grade sau centuri câstigate în fel si chip, considerând ca daca aveti vechimea necesara totul este în regula... Centura nu va îmbunatateste nivelul tehnic, ci este doar o metoda prin care va este recunoscut acesta. Problema care apare deseori în astfel de cazuri este faptul ca examinarile în urma carora se acorda aceste "recunoasteri" sunt subiective si de multe ori nu reflecta realitatea. Evaluati-va si singuri nivelul printr-un antrenament sincer si continuu. Si nu uitati ca o lupta reala nu va fi niciodata ca una dintr-un dojo! Ea nu va începe atunci când esti pregatit sau "în forma" si nici nu se va opri atunci când ai obosit sau te-ai lovit... În plus de asta, adversarul este real si nu un prieten sau coleg de antrenament care stii ca nu îti vrea raul. Asa ca nu te multumi cu aparente, ci urmareste ca prin antrenamente sa asimilezi si tehnica ce pune accent pe eficienta si autoaparare!

 4. Dupa cât timp devine Aikido eficient?
       Depinde de ce antrenamente ai parte... Oricât de mult te-ai pregati pentru a face un cozonac, oricât te-ai plimba prin bucatarie, sa stergi cuptorul, sa pregatesti tava si ingredientele, sa cunosti reteta pe dinafara, daca nu îti vei baga mâinile în coca sa o framânti, nu vei stii niciodata sa faci acel cozonac. (A fost prea ciudata comparatia???) Adica, vreau sa spun, ca fara un antrenament care sa îti formeze intuitia si reflexele corecte în acele situatii limita (ca în cazul unor atacuri reale), nu vei putea face fata, eficienta lasându-se mult asteptata! Iar acele antrenamente, necesare de la un anumit nivel în sus, constau din mult RANDORI (lupta libera) si din experimentarea cu atacuri sincere (si dupa caz, chiar reale, din punct de vedere al intensitatii, fortei de aplicare si spontaneitatii). Fara a fi pus în fata unor astfel de situatii CONSTANT, tehnica si reflexele nu vor putea fi întiparite în subconstient, locul de unde acestea sunt preluate apoi în cazurile limita sau de extrema urgenta. În astfel de circumstante, beneficiind de antrenamente de acest gen, eficienta începe sa apara în general în câtiva ani, însa numai în functie de modul tau de a gândi si de cât de mult ai asimilat în cadrul antrenamentelor (tehnica, strategie si tactica)! În cadrul Clubului Yoshinkan Aikido, va oferim ocazia de a experimenta aceste situatii, în mod controlat, la fiecare antrenament, in functie de nivelul la care ati ajuns. În final, tehnica însusita va fi "curata", eleganta si, totodata, EFICIENTA.

 5. La prima vedere, în antrenamentul din Aikido, pare sa existe un risc mai mare de accidentari, fata de alte arte martiale. Este adevarat acest lucru? Si care ar fi sansele de a ma accidenta grav, din moment ce nu cunosc tehnicile de cadere si nici nu am mai practicat alte arte martiale pâna acum?...
       Întradevar, la prima vedere, antrenamentul de Aikido poate fi vazut ca spectaculos si periculos în acelasi timp. Însa, atâta timp cât practicantii asculta si respecta cu strictete indicatiile instructorului, accidentele nu au cum sa se întâmple. Ar putea fi mai "periculos" pentru practicantii deja initiati în Aikido, dar înca începatori, care se înscriu la cursurile clubului nostru si care, considerându-se cunoscatori ai tehnicilor, vor avea tendinta de a ignora indicatiile profesorului, riscând astfel sa se accidenteze. Ca nou-venit, însa, exista un mare avantaj, instructorul putând fara probleme sa te îndrume coerent si în deplina siguranta prin toate stadiile necesare învatarii tehnicilor de baza, fara riscuri de accidentare.
6. Toate acele caderi nu dauneaza corpului? Voi resimti pe viitor (la batrânete) neplaceri sau dureri din cauza acestor antrenamente?
       Raspunsul la aceasta întrebare este foarte simplu. El se poate rezuma chiar si numai la doua cuvinte: Morihei Ueshiba. Însa, pentru a fi mai explicit, pot continua, invocând exemple vii, de oameni care au practicat zeci de ani Aikido si înca mai practica, desi au ajuns la varste înaintate. Pe plan local, îl putem da exemplu pe domnul Serban DERLOGEA, cea mai buna dovada cum ca Aikido nu are limita de vârsta! La cei peste 70 de ani, domnul Derlogea înca mai practica Aikido si se simte excelent. Exemplele pot continua si la nivel mondial, cu oameni care au practicat cu pasiune, ajungând la performante deosebite, si care au vârste cuprinse între 50 si 70 de ani si care sustin ca Aikido este sursa lor de energie, fara de care nu ar mai fi atât de activi, sanatosi si plini de viata. În plus, pe plan international, toti marii maestrii sunt de vârsta a treia... Dovada suplimentara, atât pentru longevitatea practicarii acestei arte, cât si pentru ideea cum ca în Aikido forta fizica nu primeaza, iar tehnica se perfectioneaza si devine mult mai rafinata odata cu trecerea anilor, înaintarea în vârsta aducând si un cumul de experienta. În urma unei practici corecte a Aikido-ului, efectele sale sunt benefice pe toate planurile: fizic, psihic, energetic si spiritual.
7. Ce impact are antrenamentul de Aikido asupra fizicului si în special a ligamentelor? Fortarea acestora prin tehnica din Aikido îmi poate dauna?
       Tehnicile nu au ca efect leziuni, ci din contra, ele fortifica ligamentele, întarindu-le pentru a te feri pe viitor de eventuale accidente. În cadrul antrenamentelor, accidentele sunt extrem de rare si pot fi evitate în totalitate daca se respecta instructiunile profesorului. Toate accidentele petrecute în salile de Aikido, desi nesemnificativ de putine, s-au realizat numai din vina cursantilor, care nu au respectat indicatiile instructorilor, încercând lucruri noi si experimentând tehnici "de capul lor", fara îndrumare!
8. Pot folosi antrenamentele de Aikido si pentru a slabi / a scadea din greutate?
       DA! Poate fi o modalitate buna, desi nu acesta este scopul primordial în Aikido... Banuiesc ca îti dai seama. Însa, daca îti lipseste un motiv mai bun de a te apuca de Aikido, atunci foloseste-l pe acesta! Suntem siguri ca în scurt timp vei descoperi noi laturi ale acestei arte martiale, care te vor fascina si pe care le vei asimila cu deosebita placere. În acelasi timp, poti atinge mai multe scopuri, începând cu scaderea kilogramelor si tonifierea întregului corp, câstigând în acest fel sanatate, dar si abilitati de autoaparare, si continuând cu lucruri de o cu totul alta natura, însa definitorii caracterului uman. În aceasta ultima categorie ar intra filozofia Aikido, principiile non-violentei si chiar modul de viata pe care îl propune aceasta arta martiala. În ceea ce te priveste, referitor la întrebarea ta, putem spune ca prin Aikido nu numai ca vei putea ajunge la o greutate normala, dar participând în continuare la antrenamente, vei si pastra aceasta greutate. Nu vei mai avea nevoie de diete speciale - venind la antrenamente, vei putea mânca normal *, iar kilogramele nu se vor mai adauga! În plus, vei intra într-un colectiv prietenos, unde îti vei face cu siguranta multi prieteni noi, beneficiind în acelasi timp de o activitate recreativa extrem de benefica, atât pentru corp, cât si pentru minte.

 

* Regimul alimentar si regimul de viata sunt extrem de importante pentru pastrarea sanatatii si a unei greutati "normale". A manca "normal" inseamna a avea o dieta echilibrata si diversificata, cu minim 3 mese pe zi, fara excese de orice natura. 
9. Este necesar sa fi avut vreo pregatire sportiva prealabila înainte de ma putea apuca de Aikido?
       NU! Antrenamentele sunt elaborate de asa natura, încât oricine va putea face fata si se va perfectiona continuu. Fireste ca o pregatire fizica si activitati sportive anterioare te-ar ajuta - dar nu este obligatoriu sa fi avut. Nu iti face probleme daca nu ai mai facut sport. Atata timp cat esti apt/apta pentru efort fizic (conform adeverintei medicale), tot ceea ce trebuie sa stii, vei învata în cadrul antrenamentelor, iar în timp iti vei îmbunatati atât rezistenta la efort, cât si mobilitatea! Este însa nevoie de putina rabdare si perseverenta...
10. Cât de importanta este puterea fizica pentru practicarea Aikido-ului? Ca fata, pot avea probleme?
       NU! Nu vei avea probleme, pentru ca forta fizica nu este necesara (sau cel puțin nu primează). Ba chiar din contra, datorita faptului ca fetele nu dispun de forta unui baiat, ele vor învata mult mai bine tehnica si o vor aplica mult mai corect, tocmai pentru ca nu pot suplini lipsa tehnicii prin forta, asa cum fac deseori baietii, pentru a le iesi procedeele... Se mai spune ca Aikido este arta martiala perfecta pentru fete, pentru ca aici este foarte necesara agilitatea si precizia pentru executarea tehnicilor în mod corect. Noi chiar încurajam fetele sa se antreneze cu baieti, pentru a simti forta acestora si a învata mai repede sa o controleze eficient si armonios, folosindu-se de energia atacului.
11. Pot purta, ca practicant de Aikido Yoshinkan, aceeasi centura obtinuta anterior într-un alt stil de Aikido?
       În principiu, orice grad este acordat împreuna cu o diploma care sa-i ateste veridicitatea. Astfel, pentru persoanele ce vin cu pretentia de a le fi recunoscut gradul obtinut în alte cluburi înca de la început (din prima zi când paseste pe tatami), este necesara aceasta diploma. Trebuie sa mentionez însa ca daca, în pofida diplomei, se constata ca practicantul este sub nivelul de pregatire al gradului echivalent din Clubul Yoshinkan Aikido, acestuia nu i se va recunoaste nivelul, decât dupa ce îsi va demonstra aptitudinile pe parcursul unei examinari, conform standardelor Aikido Yoshinkan. Aceste echivalari vor face subiectul unor analize si discutii individuale, separate, cu fiecare cursant în parte ce se va afla într-o astfel de situatie. Diploma (indiferent de provenienta) nu este însa necesara pentru recunoasterea unui nivel, atunci când acesta exista! Adica, în cazul unui practicant ce se înscrie în Clubul Yoshinkan Aikido, care sa presupunem ca decide sa intre pe tatami cu centura alba si la care se va observa un nivel mai ridicat în practica Aikido-ului, i se va acorda cu ocazia primei examinari direct gradul corespunzator nivelului la care se afla în acel moment, indiferent care ar fi acela... 
12. Cam în cât timp as putea sa ajung la centura neagra (1 Dan) în Aikido Yoshinkan?
       În general, la centura neagră se ajunge în cel puțin 5-6 ani de la înscriere... Acest calcul este valabil însă numai în cazul în care antrenamentul se face fără pauze sau întreruperi, iar persoana poate acumula fără probleme toate elementele din programa fiecarui grad.

       NOTA: exista cazuri în care aceasta perioada este mai lunga decât în acest calcul teoretic, si de asemenea, au existat si exceptii în care practicantul a dovedit o afinitate deosebita si un talent extraordinar fata de aceasta arta, reusind sa acapareze întreaga tehnică de bază într-un timp mai scurt... Exceptiile pot exista, iar perioadele din organigrama examenelor de grad sunt supuse schimbarilor, de la caz la caz, în functie de aptitudinile practicantului. În nici un caz Clubul nu va împiedica în vreun fel evolutia mai rapida a unui om înzestrat cu talent sau putere de asimilare exceptionala! Ba din contra - îl va încuraja!
13. Care ar fi diferentele dintre Aikido Yoshinkan si celelalte stiluri de Aikido?
       Vom începe cu diferentele exterioare si vom continua apoi cu cele interioare. În primul rând, din punct de vedere vizual, din exterior, chiar si unui necunoscator îi va sari în ochi o diferenta surprinzator de evidenta a imaginii unui Aikidoka din stilul Yoshinkan - începând cu pozitia de garda si continuând cu felul în care se deplaseaza si executa procedeele. Prestanta, eleganta si miscarile exacte, riguroase dar fluente, executate cu o precizie desavârsita, împreuna cu atitudinea de luptator si energia radiata în jur sunt doar câteva din elementele ce diferentiaza Yoshinkan de orice alt stil de Aikido. Pozitiile sunt în general joase, iar procedeele executate ferm din mișcarea soldurilor si energia ce rezulta din coborârea centrului de greutate al corpului. Toate aceste miscari sunt executate în mod constant conform unor reguli foarte precise de coordonare, ce nu exista în metodologia pedagogica a niciunei alte scoli de Aikido. Stilul Yoshinkan pune accent pe eficienta si pe modalitatea în care se aplica tehnicile la atacurile reale, în scopul unei aparari cu adevarat eficiente. Caracterul sau practic da o nota de veridicitate întregului stil de arte martiale din cadrul Scolii Yoshinkan. Astfel, tehnicile par mai "spectaculoase" si uneori pot fi chiar catalogate drept "dure" în comparatie cu restul ramurilor din Aikido, acesta reprezentând un alt punct prin care Yoshinkan Aikido iese în evidenta. Acestea sunt pe scurt diferentele "exterioare".
       Acum vom trece la cele "interioare", de natura tehnica. Mai exact la stilul pedagogic, de predare a acestei tehnici. Aceasta pentru ca din punct de vedere spiritual si filozofic, Aikido Yoshinkan nu se deosebeste cu nimic de celelalte ramuri Aikido, respectând în totalitate filozofia si principiile invocate de Fondatorul Aikido-ului - O-Sensei, Morihei Ueshiba. Pe plan tehnic însa, Yoshinkan a ramas fidel stilului predat de O-Sensei în perioada interbelica, pe care Soke Gozo Shioda l-a preluat si l-a implementat în stil propriu aducand si îmbunatatiri în ceea ce priveste metodologia pedagogica. Aikido Yoshinkan se diferentiaza nu atât prin tehnici, principii sau procedee (acestea fiind identice cu toate celelalte stiluri de Aikido), ci prin modalitatea de predare, bazata pe elemente pedagogice riguroase, specifice mediului militaresc în care Gozo Shioda a trait si lucrat pentru multi ani. Acest model pedagogic include miscari tipizate (kihon giho, kihon waza si kihon dosa), pentru a înlesni oricarui practicant însusirea tehnicii de baza într-un mod cât se poate de corect, înca de la început. 
14. Este Aikido Yoshinkan mai bun decât celelalte stiluri de Aikido?
       Nu. Orice stil practicat asa cum trebuie, va da rezultate. Yoshinkan va fi însa cu siguranta diferit. Daca va fi perceput ca mai bun sau mai putin bun depinde de caracterul fiecarei persoane în parte... Însa, putem afirma faptul ca în clubul nostru, începatorilor le va fi mai usor sa învete corect tehnicile de baza datorita stilului pedagogic din scoala Yoshinkan, bazat pe elemente riguroase, cu miscari tipizate (kihon waza), ce permit practicantului sa îsi structureze cu usurinta tehnica în minte si sa îsi verifice constant pozitia corpului, avand repere exacte în timpul executarii procedeelor. În plus, prin intermediul antrenamentelor noastre va veti afla foarte aproape de realitate. În general Stilul Yoshinkan este bine ancorat în realitatea cotidiana, chiar pe plan mondial. Referindu-ne acum însa numai la Clubul Yoshinkan Aikido, va vom spune ca aici avem o abordare mai pragmatica a tehnicilor, iar antrenamentele (atac-aparare) sunt sincere. Prin sincer, ma refer la un atac unde simularea este redusa la minim, un atac cât de real posibil, în concordanta cu nivelul fiecarui practicant. Astfel, structura antrenamentelor noastre va permite (si chiar vă asigură până la centura neagră), experimentarea atacurilor reale, uneori dure, dar adevarate, cu care am putea avea neplacerea de a ne întâlni pe strada, si în acelasi timp o aparare eficienta în fata acestora. În acest fel, veti fi cât se poate de pregatiti pentru a face fata unor astfel de situatii, în cazurile nefericite când acestea nu pot fi evitate.
15. Este Aikido mai bun decât alte stiluri de arte martiale?

       La ce ne referim când spunem "mai bun"? Noi considerăm că pentru fiecare există stiluri care i se potrivesc mai mult sau mai puțin. Astfel, și în acest caz, dacă simți că ți se potrivește, atunci e mai bun decât altele (cel puțin PENTRU TINE). Dacă nu - nu...
       În rest, Aikido este o artă marțială eficientă, în măsura în care îi acorzi timp să o cunoști îndeajuns pentru a deveni eficientă, și este cu siguranță una dintre cele mai complexe. În mod normal, aikido se poate adapta cu usurință oricarui om, indiferent de sex, statură sau fizic, fiind o artă bazată pe armonie și pe coordonarea fluxului energetic al atacului. Astfel, ea se pretează oricărui stil de luptă și are aplicabilitate în fața oricărui tip de atac, indiferent de forță sau a numarului de atacatori
.

       Diferența față de alte arte marțiale este că în aikido se începe prin a învăța principii, spre deosebire de alte școli unde poți învața rapid elemente practice de aplicat în orice luptă (gen - cum să dai un pumn), lucru ce poate duce la impresia că acele stiluri sunt mai eficiente. Iar din acest punct de vedere putem spune că și sunt... (Dacă vrei să înveți rapid cum să dai un pumn - du-te la box! - Fără nicio ironie.)
     În aikido durează ceva mai mult pentru ca eficiența să îsi arate fața într-o luptă reală, "calea" fiind mai lungă. Practicantul de aikido va câștiga însă multe alte atuuri pe tot parcursul acestui drum: aici vei duce cea mai grea luptă din viața ta și te vei lupta cu cel mai puternic adversar pe care îl vei întâlni vreodată - CU TINE ÎNSUȚI - cu mintea ta, cu lenea, comoditatea și egoismul propriu. Aceste lucruri sunt cel mai greu de învins pentru că le înfruntăm constant, zilnic. Nu poți fugi de tine. Iar pentru a învinge trebuie să te cunoști cât mai bine și să tinzi mereu mai sus, să încerci zilnic să devi mai bun, să te perfecționezi (atât pe plan tehnic, cât și mental/spiritual).
       Nu oricine înțelege acest concept și nu toți care îl înțeleg și caută așa ceva. De aceea, cei grabiți sau cu o gândire superficială pot fi dezamagiti rapid, neștiind în primul rând în ce se bagă. Comentarii de genul "aikido e un balet", "aikido e o glumă - apucați-vă de full contact" pot fi gasite pe internet la tot pasul, însa toate provin din partea unor oameni care fie nu au studiat aikido deloc, fie nu l-au studiat suficient pentru a afla ce înseamna si cum poate fi el pus în practică. Însă de multe ori, oamenii mai fac și o altă greseală - ei caută în aikido ceea ce aikido nu le poate oferi niciodată: o scurtătură prin care să ajungă rapid "super luptători" sau o tehnică "miraculoasă" pentru a deveni invincibili...
       Aikido este o artă marțială care necesită multă muncă, dăruire, perseverență și pasiune. De aceea fiecare trebuie să-și caute stilul care i se potrivește cel mai bine și pe care să îl poată studia un timp cât mai îndelungat - ideal toată viața. (Asta dacă nu cumva alegi un stil ultra-competițional în care performanța te poate costa rapid sănătatea și integritatea fizică, obligându-te să te lași complet de la o vârstă la care te-ai considera încă foarte tânăr.)
       Dacă nu vrei să trăiești la extrem doar pentru câțiva ani, ci vrei să trăiești intens dar echilibrat pe tot parcursul vieții, atunci aikido este opțiunea perfectă.

 

      Puteti trimite întrebarile pe care le mai aveti la adresa de E-Mail: