Gozo Shioda

gozo_s1
 

Soke Gozo Shioda
(1915 - 1994)

 

,,În zilele noastre, diferenţele de ideologie, confruntările raselor şi conflictele dintre naţiuni conduc spre numeroase probleme, pornind de la distrugeri ale mediului înconjurător şi până fricţiuni economice. Orice opozişie sau antagonism nu poate duce decât către conflicte mai mari. Premisa Aikido-ului constă din evitarea rivalităţii sau a conflictelor de orice fel. Când oamenii vor face efortul de a învăţa cum să evite disensiunile prin practica Aikido-ului, sunt sigur că omenirea va realiza o unificare reală. De aceea, noi ca instructori, trebuie să ne dăm toată silinţa pentru atingerea acestui ideal."

 

 

Aikido Yoshinkan a fost fondat în anul 1955, de către Soke Gozo Shioda (Soke = Conducător de şcoală).

 

Soke Gozo Shioda s-a născut în anul 1915, la Tokyo, şi a trăit 79 de ani până în 1994. Tatăl său a fost un proeminent doctor pediatru cu o activitate academică prestigioasă. Încă din tinereţe Gozo Shioda, a fost încurajat de tatăl său să practice diferite forme de exerciţii fizice şi arte marţiale. Astfel, a practicat Kendo, gimnastică şi apoi Judo (de performanţă), artă în care ajunge la mijlocul adolescenţei să fie gradat la nivelul de 3 Dan.

 

La vârsta de 17 ani, la cerinţa tatălui său, a fost în vizită la şcoala Kobukan, şcoală condusă de O Sensei Morihei Ueshiba. O Sensei văzându-l neîncrezător în tehnicile pe care le-a observat, l-a invitat pe tânărul Gozo Shioda să-l atace. Acesta fiind sceptic pe abilităţile lui O Sensei, a lansat un atac fulgerător, folosind o lovitură puternică de picior (mae geri), dar s-a regăsit imediat zburând prin aer, lovindu-se cu capul de tatami, neavând idee cum a ajuns în acea situaţie.

 

A doua zi, 24 mai 1932, tânărul Gozo Shioda, a intrat ca uchi-deshi (elev intern) în Kobukan, învăţând aikido sub auspiciile lui O Sensei.

 

A părăsit Kobukanul în anul 1941, când şi-a terminat şi studiile universitare. Pe timpul celui de al doilea război mondial a fost încorporat în cadrul armatei şi trimis în China.

 

gozo_shioda

După război, Gozo Shioda a participat la prima demonstraţie publică de arte marţiale, în anul 1954. În urma acesteia a fost premiat în faţa a 15.000 de spectatori cu premiul pentru cea mai bună demonstraţie.

 

În anul 1955, Gozo Shioda deschide primul său dojo, denumindu-l Yoshinkan Dojo, în onoarea tatălui său. Denumirea Yoshinkan a fost dată după numele dojo-ului tatălui său. Cuvâtul Yoshinkan, înseamnă ,,Şcoala cultivării minţii şi spiritului", denumire pe care a dat-o şi stilului său de Aikido.

 

gozo_s2
 
 
A primit gradul de 9 Dan de la O-Sensei Morihei Ueshiba, în anul 1961. Ulterior, Federaţia Internaţională de Arte Marţiale - I.M.A.F. (,,International Martial Arts Federation") i-a decernat în anul 1984 gradul 10 Dan, împreună cu titlul de Meijin (Mare Maestru), pentru contribuţia sa în promovarea artelor marţiale japoneze în general, şi a Aikido-ului în special.

 

 

gozo_s2Stilul pe care l-a creat, Yoshinkan Aikido, are reputaţia unui stil puternic, ce pune accentul pe folosirea tehnicilor Aikido ca modalitate extrem de eficientă de autoapărare. Din punct de vedere al principiilor şi a filozofiei, stilul Yoshinkan nu se deosebeşte cu absolut nimic de Aikido fondat de O-Sensei Morihei Ueshiba. Gozo Shioda a implementat, însă, un nou model pedagogic şi o rigoare desăvârşită a modului de predare a acestei arte marţiale, lucruri deosebit de benefice în special pentru începători sau neiniţiaţi. Acest lucru lipsea cu desăvârşire în şcolile de Aikido, fiind un gol umplut cu măiestrie de şcoala Yoshinkan.

 

 

În urma sa, Gozo Shioda a lăsat o organizaţie într-o continuă dezvoltare, cu filiale în America, Europa, Australia, Noua Zelandă şi Sud Estul Asiei, el rămânând convins până la sfârşitul vieţii sale, că prin limbajul Aikido-ului, diferenţele dintre oameni şi dintre culturi dispar, făcând loc unei coexistenţe paşnice şi armonioase.