Pagina 4 din 5 - Despre Tehnică și Antrenamente 

 

 

 

 

SCOPUL ANTRENAMENTULUI

 

 

Antrenamentul în Dojo se bazează pe trei componente de bază: shin - spirit, waza - tehnică, thai - corp, formarea şi dezvoltarea acestora fiind direcţionată de două mari principii pe care se întemeiază artele marţiale: formarea conştiinţei şi folosirea spontană şi eficientă a legilor naturii.

 

Ordinea enunţată reflectă şi scala importanţei celor trei componente. Corpul nu înseamnă nimic fără tehnică, iar amândouă sunt ineficiente fără forţa spiritului, acesta fiind factorul de decizie în ultimă instanţă. În cadrul procesului de instruire (antrenare), însă, ordinea se schimbă.

 

Perseverenţa antrenamentului fizic şi tehnic va implica profund energiile psihice, dezvoltând spiritul luptătorului pe o treaptă calitativ superioară, esenţialmente practică. Spiritul devine un luptător real pe care corpul îl va urma prompt, soluţiile date în orice circumstanţe fiind naturale, intuitive şi eficiente.

 

În dojo elimini toate gândurile negative pentru a putea munci până la limita epuizării, implicându-te total în antrenamentele - Hanpuku-no-kazen - organismul uman având suficiente rezerve energetice pentru obţinerea unor rezultate însemnate. Perseverenţa antrenamentului eliberează organismul de îngrădirile conştientului, descătuşând forţele fundamentale.

 

Individul poartă în sine, cel mai adesea în subconştient, o înaltă energie care se manifestă intens în împrejurări deosebite, cum ar fi o criză nervoasă sau un pericol de moarte. Eliberarea în mod voit şi controlat a acestei forţe interioare superconcentrate reprezintă unul din atuurile principale ale eficienţei artelor marţiale.

 

Realizarea uniunii perfecte a corpului spiritual cu cel fizic şi psihic, în urma unui antrenament dur şi îndelungat, permite luptătorului accesarea şi contopirea cu energia supremă, superpotenţializând orice acţiune sau întreprindere a sa.

 

În antrenament sau în viaţa de zi cu zi, conştientizarea permanentă a existenţei acestei energii originare şi acumularea ei în HARA printr-o concentrare spirituală puternică este o sursă inepuizabilă şi mereu proaspătă de forţă fizică şi psihică. În sala de antrenament, în timpul confruntărilor, fie convenţionale, fie libere, trebuie creată o tensiune apropiată de cea dintr-o criză reală, în care fiecare mişcare are o semnificaţie profundă, putând hotărî viaţa sau moartea luptătorului.

 

AIKIDO redă principiul fundamental al pregătirii spirituale în dojo, exprimând foarte bine caracterul total defensiv al acestei arte.

 

Anii de antrenament imprimă luptătorului o atitudine justă, prevenitoare, bazată pe conştiinţa propriei valori. Doar în faţa unui adversar - Aite - stăpân pe sine, cu o tehnică bună şi cu voinţă puternică de a învinge, luptătorul poate desăvârşi o reală uniune a corpului şi spiritului.

 

Toate resursele organismului sunt folosite total şi precis în apărare, ca într-un duel în care spiritul, reprezentând varful sabiei, exploatează fără reţineri cea mai mica ocazie. "Aici şi acum" este sintagma spiritului original al artelor marţiale cărora le aparţine AIKIDO.

 

Corpul, lipsit de controlul psihicului devine facil de manevrat de un adversar abil. Acesta poate folosi diferite trucuri şi fente care să mascheze atacul, iar o reacţia reflexă ne poate angaja într-o falsă direcţie fiind prea târziu apoi să ne apărăm de acţiunea reală.

 

Un spirit bine antrenat va da o ripostă justă şi la fel de rapidă ca un reflex instinctiv. Deci, în luptă, reflexul - hen-o - este o problemă de viteză de percepţie şi reacţie sub controlul spiritului. Când lupţi laşi forţele psihice libere. Totul se petrece instantaneu fără să gândeşti. Spiritul şi corpul sunt folosite în întregime, intuitiv, adaptate situaţiei.

 

Pentru aceasta trebuie sa fii calm, ordonat în gesturi, fără să te crispezi, pentru a economisi energia şi a putea mobiliza spiritul într-o fracţiune de secundă, lăsându-l apoi liber. Această angajare instantanee a forţelor fizice şi psihice reprezintă măsura valorii unui aikidoka. Atitudinea mentală se aseamană cu suprafata unei ape liniştite, mizu-no-kokoro, care reflectă fără deformări imaginea înconjurătoare. Spiritul este vigilent, zanshin, debarasat de excitări ofensive, singura stare în care poate să perceapă instantaneu şi corect orice intenţie a adversarului.

 

Fiecare luptă are o dinamică diferită, obligând adversarii să ţină cont de câţiva vectori variabili. Nivelul tehnic şi tactic, viteza, alonja, forţa diferă de la luptător la luptător, dar atuul principal îl deţin cei cu un psihic mai puternic. Spiritul domină tehnica sau forţa fizică. În confruntări cu adversari redutabili înveţi să te cunoşti pe tine însuţi în acţiune, verificând întregul potenţial acumulat prin antrenament.

 

În luptă, forţa vine din SEIKA TANDEN iar spiritul devine adevăratul luptător. Înaintea angajării în acţiune, luptătorul este relaxat, cu o tensiune lejeră în abdomen.

 

Regula cea mai importantă pentru un progres real în AIKIDO este redată de expresia shingi ichinyo - reprezentând uniunea indispensabilă a valorii tehnice - gi, cu spiritul - shin. În cadrul antrenamentelor în dojo, cele două elemente trebuie să lucreze împreună, ichinyo, instruindu-se, desfăşurându-se una prin cealaltă, corpul fiind elementul de expresie concretă. Acest concept unitar care înglobează o bună stăpânire a tehnicii, împreună cu un ansamblu de forţe psihice valoroase şi puternice, reprezintă singurul drum spre realizarea uniunii supreme a corpului cu spiritul şi contopirea cu o conştiiţă universală, adevarata piatră filozofală şi cercetată de filozofia traditională.

 

 

 

1 | 2 | 3 |   <<<   Pagina anterioară   |   Pagina următoare   >>>  | 5 |